piątek, 18 lutego 2011

Szybkie tiramisu z migdałami


Szybki włoski deser nawet na chłodne, zimowe popołudnie. Tiramisu w wersji przyspieszonej.



Szybkie tiramisu z migdałami


  • 250g mascarpone
  • jajko
  • 60g cukru pudru
  • 120 g smietany kremówki
  • 3 łyzki likieru amaretto
  • 50g migdałów
  • biszkopty okrągłe
  • kakao
  • filizanka mocnej kawy


  • Jajko ubic z cukrem pudrem na kogel-mogel. Dodac mascarpone i wymieszac. Ubic na sztywno śmietane i dodać do masy. Wymieszac. Zaparzyc kawe, dodać amaretto. Lekko ostudzić. Migdały przyprażyc na suchej patelni. W pucharkach lub szklankach układac warstami: biszkopt zamoczony w kawie, na to warstwa masy serowej, posypac migdałami, znowu biszkopt w kawie, warstwa sera i migdały. Posypac kakao. Gotowe.


    1 komentarz: