niedziela, 13 lutego 2011

Skrzydełka z węgierskim charakterem

Skrzydełka to mało doceniana część kurczaka a przeciez potrafi być taka pyszna.



Skrzydełka z węgierskim charakterem
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • łyzeczka papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka pasty węgierskiej
  • 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do skrzydełek kantucky
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte
  • mielony pieprz
  • kilka gałązek świezego tymianku drobno posiekanego
  • sól morska 1/2 łyżeczki
  • 1,2 kg skrzydełek kurczaka (11szt)

Skrzydełka wypłukać, osuszyć. Marynate z poąłczonych składników mieszamy w misce, wkładamy skrzydełka, mieszamy z marynatą, miskę przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180st., blaszkę do pieczenia smarujemy olejem, skrzydełka przekładamy na blaszke, z wierzchu polewamy resztą marynaty z miski i skrapiamy oliwą i pieczemy ok 45 minut, w połowie przewracamy na drugą stronę. 




1 komentarz:

  1. zrobiłam wg tego przepisu podudzia -tzw pałki

    OdpowiedzUsuń