środa, 9 lutego 2011

Pizza frutti di mare

Dzisiaj jest Światowy Dzień Pizzy, potrawy bez której chyba nikt już nie umiałby żyć, a szczególnie nasze dzieci. Dlatego i ja proponuje dzis pizze z owocami morza, zrobiona pod moim nadzorem przez córkę (i zjedzona przez nią w całości).



Pizza frutti di mare 
  • 50 dag mąki
  • 350 ml wody nieagazowanej
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • drożdze świeże 2 dag
  • łyzeczka soli
  • oregano
  • pieczarki
  • ser zółty starty
  • pomidor
  • opakowanie mieszanka frutti di mare: małże, krewetki, ośmiorniczki, kalmary
  • sos pomidorowy z połączenia passaty i ziół
Drożdże rozpuścić w szklance letniej wody. Mąke przesiać, formując kopczyk z wgłębieniem. W środek wlać rozczyn, zarobic i lekko zagnieść. Sól rozpuścić w 1/3 szkl. letniej wody, dodac do ciasta razem z oliwą. Wyrobic jednolite, elastyczne ciasto. uformować okrągłe pizze, ulożyć na blasze wysypanej mąką, przykryc ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na min 1h w ciepłe miejsce. Kamili wyszły 2 porcje.

Każdą porcje wyrośniętego ciasta uformować w pizze i ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą.

Gotową mieszankę owoców morza usmażyć na łyżce oliwy z oliwek przez ok 5 minut. Odstawić.
Z połączenia passaty (ale moze byc przecier czy keczup) i ziół: oregano, bazylia, pieprz zrobiła sos i posmarowała pizze. Na to wyłożyła usmażona mieszankę frutti di mare, starła na tarce pieczarki, dała pokrojone w plasterki pomidory, posypała oregano i serem zółtym. i do piekarnika na 200st na jakies 15-20 minut. Pizze wyszły duże, na cienkim cieście bardzo smaczne.


1 komentarz:

  1. Zrobiłam z pół porcji a owoce morze zastąpiłam szynką Jedliśmy na zimno na wycieczce -bdb w tej wersji

    OdpowiedzUsuń