czwartek, 24 lutego 2011

Naleśniki curry pod sosem z gorgonzoli

Mamy takie jedno miejsce ulubione, jeśli chodzi o dobre jedzenie i jest to knajpka włoska Trattatoria, w ktorej między innymi podają świetne nalesniki. Tym razem zamiast wybrać sie do nich zrobiłam naleśniki w domu wykorzystując ociupinkę ich pomysły.   



Naleśniki curry pod sosem z gorgonzoli

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • natka lub inne jakies ziołka
 Nadzienie:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • śmietana 18%  kubek ok 200 ml
  • pieprz
  • sol
  • 1 ząbek czosnku
  • cebula czerwona
  • 2 szklanki liści szpinaku
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • papryczka chilli
  • oliwa do smażenia ok 2 łyżek
 Sos:
  • ser gorgonzola
  • śmietana 18% 150ml
  • jogurt naturalny 150ml
  • oregano posiekane
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki

Ze składników na ciasto wyrabiam naleśniki: jak jest za gęste to dodaje wiecej mleka niz jest w przepisie. ma byc konsystencji śmietany. Odstawiam do lodówki.  
Robie nadzienie. Pierś kroje w drobną kostkę, cebule drobno, czosnek rownież. Na rozgrzenej patelni z olejem wrzucam pierś i ją obsmażam, dodaję cebule i czosnek, oraz przyprawy curry, kumin, sól i pieprz. Wszystko smaże przez kilka minut. Dodaje drobno posiekaną papryczke chilli. Podlewam śmietaną i wrzucam liście szpinaku. Smażę mieszając az liście stracą na objętości. Gdy sos ma odpowiednią konsystencje i smak wyłączam gaz i robie sos.
Śmietane mieszam z jogurtem, kawałkami gorgonzoli, przeciśniętym ząbkiem czosnku, posiekanym oregano, doprawiam solą i pieprzem.
Naleśniki smażę. Na każdy naleśnik nakładam nadzienie, zawijam i wkładam do naczynia w ktorym sie będą zapiekać, polewam sosem, posypuję natką i do piekarnika na 180%. Pycha!





2 komentarze:

  1. lubię odtwarzać ulubione dania z ulubionych restauracji :) Czasami wychodzą nawet lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniutkie te naleśniki ,moim Panom bardzo smakowały

    OdpowiedzUsuń