piątek, 18 lutego 2011

Makaron z kremowym sosem grzybowym

W zamrażalniku miałam zapas grzybów z jesiennych zbiorów mojego taty, a że ja i córka bardzo przepadamy za grzybami postanowiłam go wykorzystać i zrobić dla nas sos grzybowy z makaronem "po mojemu". Wyszedł nam całkiem przyzwoity. 


Makaron z kremowym sosem grzybowym
  • penne makaron ok 2 szklanek
  • grzyby leśne (u mnie mrożone) ok 100 g
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • koperek
  • bulion 100 ml
  • śmietana 200 g
  • serek topiony ementaler kostka 
Makaron ugotować al dente. Grzyby miałam mrożone, wiec je najpierw odmroziłam, przepłukałam i posiekałam. Na patelni rozgrzałam masło, dodałam posiekaną cebule, ząbek czosnku, dorzuciłam grzyby, doprawiłam solą i pieprzem, smażyłam razem parę minut, dodałam bulion, chwile podusiłam razem. Zdjęłam z patelni. Na patelnie wlałam śmietanę, pogrzałam, dodałam serek topiony i  mieszając rrozpuściłamgo w sosie. Dodałam ponownie grzyby, wszystko razem zamieszałam, doprawiłam koperkiem. Wymieszałam. Podałam z makaronem. Oczywiście makaron powinno sie dodac do sosu na patelnię, zeby sie z nim połaczyl, ale córka woli sama sobie mieszac na talerzu dlatego makaron został w te sposób.



1 komentarz:

  1. lepszym sposobem na korzystanie z mrozonych grzybow jest -nie rozmrazac ich Zamrozoną kule wrzucam na roztopione masło ,przykrywam i po kilkunastu minutach grzyby sa roztopione,przy czym zachowuja wspaniały aromat ,są jak swieze Polecam !!

    OdpowiedzUsuń