Kurczak z ryżowym tagiatelle

Córka bardzo lubi wszystko co egzotyczne w tym wszelaką chińszczyzne. Dlatego często wykorzystuje to co mam w lodówce i łącząc z azjatyckimi dodatkami, sosami robie tzw. "szybką chińszczyzne". Co prawda z prawdziwa to ona nie ma wiele wspólnego, ale dla nas wystarczy. Najwazniejsze że jest szybka i smaczna.



Kurczak z ryżowym tagiatelle
  • pierś z kurczaka.podwójna.
  • makaron ryzowy tagiatelle
  • 1 łyzka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1/2 łyzki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyzeczka sosu ostrygowego
  • łyzeczka wódki
  • łyzka mąki ziemniaczanej
  • marchewka pokrojona w zapałkę
  • 2 kapulesze grzybów mun.
  • ząbek czosnku
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 2 łyzki oleju sezamowego
  • 1 łyzka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • zielona czesc cebuli - dymka
  • kolendra
  • olej do smażenia
Pierś pokroic w kostke, zrobic marynate z sosu jasnego, oleju sezamowego, ostrygowego, wodki, czosnku posiekanego drobno i mąki ziemniaczanej. Wymieszac włozyc kurczaka i odstawic na min. 30 minut. Grzyby zalać goraca woda potem ugotowac przez 2 minut. Makaron zalać wrzatkiem wg przepisu na opakowaniu, jak zmieknie odlać wode. Na bardzo goracy tłuszcz wrzucic kurczaka z marynata, przesmażyc szybko ok 3 minut, Zdjac z patelni. Dac ponownie łyzke oleju, rozgrzac mocno patelnię i wrzucic pokrojona kapuste pekińską, marchewke, pokrojone grzyby mun i smazyc ok 3 minut razem. Dodac mięso i makaron wymieszac, dodac pokrojona drobno dymke, Dodać 2 łyzki oleju sezamowego i sosu sojowego jasnego i ciemnego, wymieszac. Smażyc razem ok 1 minuty. Na talerzu posypac kolendrą.

 

1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger