wtorek, 8 lutego 2011

Kawowe brownie

Z książki "Kawa - bogactwo aromatów dla smakoszy". Pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto o aromacie kawy. Idealne.



Kawowe brownie
  • 125g mąki 
  • 125g cukru pudru 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g masła
  • 25g kako 
  • szczypta soli 
  • 250g migdałow siekanych (mogą byc płatki posiekane) 
  • 150g orzechów włoskich posiekanych drobno 
  • 150g czekolady gorzkiej 
  • 3 jajka 
  • 60ml espresso kawy 
  • 3 łyzki likieru kawowego (ale nie musi być) 
  • polewa czekoladowa z cin cin : 4 łyżki cukru, 2 łyżki, śmietany, 3 łyżki kakao, 60 g masła, 1 łyżeczka żelatyny

Mąke , cukier, proszek i kakao przesiac do miski. Dodac sól, migdały i orzechy. Piekarnik nagrzac do 180st. Blache wylozyc folia aluminiowa i posmarowac cienko olejem (blaszka 22x24).
Czekolade połamac i roztopic z masłem w kapieli wodnej. Ostudzic. Przelac do miski, miesza na małych obrotach, dodac jajka., wlac kawe i liekir. mase wyalc na balszke i piec 25minut. Odstawic do ostygniecia.
Zrobic polewe. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Pozostałe składniki zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić . Polać ciasto. Udekorowałam czekoladowymi ziarenkami kawy. Pyszne!


3 komentarze:

  1. Ile tego masła dodać do ciasta? Joa

    OdpowiedzUsuń
  2. juz poprawilam brak w przepisie. brakowalo 150g masła. dzieki za zwrocenie uwagi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega intensywne czekoladowe ciacho - duża dawka magnezu Mnie nie wyszła bardzo wilgotne ,może za długo trzymałam w piekarniku

    OdpowiedzUsuń