wtorek, 8 lutego 2011

Karczek sojowy pod pierzynką

Wiem, jest to mało dietetyczne za to mocno kaloryczne ale niestety pyszne mięsko. Więc raz na jakis czas czemu nie?


Karczek sojowy pod pierzynką

  • 4 plastry karkówki 
  • pieczarki (po 1 na plaster miesa) 
  • 1 cebula 
  • 4 łyżki majonezu 
  • żółty ser starty 
  • sól 
  • pieprz 
  • bazylia 
  • 4 łyżki keczupu 
  • sos sojowy łyżka 
  • czosnek 2 ząbki przecisnięte przez praskę 
  • olej 3 łyżki 
  • papryka słodka do smaku 

Plastry karkówki rozbić, w misce wymieszac marynatę: sol, pieprz, czosnek, olej, sos sojowy, posmarowac mieso marynata i odstawić na min 2h godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięsa nie opłukiwac z marynaty tylko obsmarowac karczek keczupem i ulozyc w brytfance lub naczyniu do zapiekania, na to położyc plastry pieczarek, piórka cebuli. Zetrzeć na tarce żółty ser. Posypac mieso, dac łyzke majonezu na kazdy plaster, posypac wszystko bazylia. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 st. aż mięso będzie miękkie ok 40min

3 komentarze:

  1. witam, a jakiego majonezu pani użyła? bo nie wszystkie się nadają do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. używam tylko dwóch kielecki lub winiary.

      Usuń
  2. Szybka ,bdobra potrawa ,moim panom bardzo smakowała -jedynie dość kaloryczna

    OdpowiedzUsuń