poniedziałek, 28 lutego 2011

Deser - pisang goreng

Pisang goreng to indonezyjskie smażone banany, słodkie danie idealne na miłe zakończenie dnia w zimne popołudnie. 



Pisang goreng - smażone banany

  • 1/2 szklanki ryżowej (ja nie miałam dałam pszenna przesianą)
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyzeczka cukru pudru
  • 3/4 szklanki wody (stopniowo)
  • 4 banany
  • olej roślinny
  • lody waniliowo-czekoladowe
  • likier kawowy

Mąke, cynamon, cukier i wode zmiksować. Wodę dodawałam stopniowo tak by uzyskać gęste ciasto a nie płynne. Banany obrac, przekroić na pół, a potem jeszcze raz na pół. Rozgrzać olej w woku lub głebokiej patelni. Banany zanurzyć w cieście i smażyc w głębokim tłuszczu, aż bedą złote.
Wyjąc na ręcznik papierowy do odsączenia tluszczu. Podałam z gałkami lodów skropione likierem kawowym (dla dorosłych, córka zjadła tylko z lodami). To połączenie bylo naprawde idealne.   


'

2 komentarze:

  1. pysznie podane
    smażone banany są takie kuszące, szczególnie, że banany uwielbiam. spróbuję koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Artykuł mnie bardzo zaciekawił, fajnie teraz wiem więcej.
    Ogólnie fajna strona :) Pozdrawiam

    o dietach

    OdpowiedzUsuń