czwartek, 10 lutego 2011

Chleb pachnący czosnkiem

Domowy zdrowy chleb bez ulepszaczy, wspomagaczy, spulchniaczy i innych "aczy" to chyba marzenie kazdej mamy i żony. I taki tez jest tez chleb: domowy, zdrowy, z mnóstwem ziaren, pieknie pachnie czosnkiem, ma chrupiącą skórkę i do tego robi sie go szybko i jest wyjątkowo długo świeży. Polecam!


Domowy chleb pachnący czosnkiem 
  • 500 g mąki chlebowej pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • cukier szczypta
  • 4 ząbki czosnku
  • sól 2 łyżeczki
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • masło do wysmarowania formy
  • płatki owsiane do wysypania formy

Drożdże rozpuszczamy w 500 ml wody. Dodajemy sól, cukier i przeciśnięty czosnek. Mąkę mieszamy z ziarnami. Wlewamy rozczyn. Wyrabiamy mikserem ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Keksówkę dość długą (u mnie 36x12) smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy ciasto, wyrównujemy mokrą łyżką. Posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180st. przez 75-80 minut aż zarumieni się ładnie góra. Wyjmujemy z keksówki i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
 


 

2 komentarze:

  1. Tu Cie mam, krajanko. :))) Chleb piekny, chetnie skorzystam z przepisu, tylko musz euzupelnic zapas pestek, bo mi sie skonczyly. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieco zmodyfikowałam ,dałam tylko 1 ząbek czosnku i mniej wody 400ml - Pieknie wyrósł Wg mnie 500 ml wody czyni go zbyt rzadkim i nie wyrasta tak /robiłam tak poprzednim razem / Wiem ,że w mojej wersji mniej pachnie czosnkiem ,ale nieco pachnie

    OdpowiedzUsuń