środa, 16 lutego 2011

Chili con carne w plackach tortilla

Trochę meksyku na polskim talerzu czyli moja wersja


Chili con carne w plackach tortilla
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • czerwona papryka
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • puszka czerwonej fasoli w zalewie odsączonej z zalewy
  • puszka kukurydzy
  • placki tortilla (po 1 na osobę)
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewam olej i szkle cebule drobno posiekane, dodaje czosnek drobno posiekany, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażę przez minutę. Dodaje mięso, mieszając smażę dalej. Dodaje pomidory z zalewą i passate (w razie potrzeby uzupełniamy wodą lub bulionem wołowym). Dodaje paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawiam solą oraz pieprzem. Przykrywam i gotujemy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaje fasolę, kukurydzę i chwilę razem gotujemy. Podajemy na gorąco z plackami tortilli.


1 komentarz:

  1. bb dobre,szczególnie młodsza część rodziny była zachwycona Można też tym daniem pojąć gości Ja zrobiłam w tortilli własnej produkcji

    OdpowiedzUsuń