poniedziałek, 7 lutego 2011

Blok czekoladowy

Deser prosty jak budowa cepa, dla wielu wspomnienie dziecinnych lat, czasów kiedy to prawdziwa czekolada byla nielada rarytasem a zdobycie jej przez nasze mamy graniczylo wręcz z cudem. Deser wykonany przez córkę wg przepisu (lekko zmodyfikowanego) z książki "Dzieciaki do kuchni" Beaty Lipov w ramach jej pierwszych kuchennych wprawek.




Blok czekoladowy
  • 1 szklanka cukru
  • 250 gr masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyzki kakao
  • 500 gr mleka w proszku,
  • 1 szklanka herbatniki pokruszone
  • 1/5 szklanki rodzynki
  • 1/5 szklanki migdały (w płatkach)
  • 1/5 szklanki orzechy ziemne
  • 1/5 szklanki kandyzowanych ananasów,
  • 1/5 szklanki orzeszki w kolorowej polewie
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać i ostudzić. Ciągle mieszając stopniowo wsypać mleko, na koniec pokruszone herbatniki i bakalie. Dokładnie wymieszać i wlać do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową. Schłodzić ok 4h. Z tej porcji wychodzą 2 keksówki.
Jedną zjedliśmy my a drugą koledzy w pracy.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam blok.Tylko dodaję więcej herbatników, bo fajnie chrupie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście blok ten przypomina czasy dzieciństwa Dzieci moje jednak wolały czekoladę w obecnej wersji ,zatem musiałam blok konsumowac sama

    OdpowiedzUsuń