wtorek, 8 lutego 2011

Łazanki na ostro z cukinią

Z tego co było w lodówce czyli szpinak, cukinia, chilli i do tego makaron łazanki wyszła
całkiem apetyczna kolacja.


Łazanki na ostro z cukinią
  • cukinia 1 szt. 
  • szpinak świeży duża garść (może dwie) 
  • makaron łazanki 100 g 
  • sól, pieprz do smaku 
  • ząbek czosnku  
  • papryczka chili 
  • ser grana padano drobno starty 
  • oliwa z oliwek 

Łazanki ugotować w osolonej wodzie (takie aldente). Odcedzić. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić
pokrojoną w kostkę cukinie, gdy sie delikatnie zeszkli, dodac liście szpinaku, posiekany czosnek, drobno pokrojona papryczke chilli, oproszyć wszyystko sola i świeżo zmielonym pieprzem. Dorzucić makaron i wymieszac. Nie smazyc zbyt długo tylko tyle żeby liscie szpinaku lekko sie skurczyły ale nadal były wyraziste i widoczne w daniu. Skropić na talerzu oliwa z oliwek i posypać serem. Bardzo smakowało córce.

1 komentarz:

  1. Bardzo dobra ,odmienna wersja tradycyjnych łazanek ,szczególnie w dobie tak popularnej cukini

    OdpowiedzUsuń